esmaspäev, 11. mai 2009

Pannkoogi-vanaema ja banitsa-vanaema

Mial on vanaemadega (vanaisadega ka, aga täna on rohkem selline emadepäevajutt) hirmasti vedanud. Tal on kaks täiesti erinevat vanaema, üsna Euroopa eri nurkades, aga mõlema südameasjaks näib olevat, et lapselapsest kasvaks varakult tark ja tubli tüdruk. Enam-vähem kõik, mida Mia on oma noores elus õppinud, on ta õppinud vanaemadelt - tema arendamine, meelelahutuslikus vormis, toimub siis, kui laps neile üle antud, sajaprotsendilise pühendumisega.

Muidugi on mõlemad vanaemad ka veendunud, et materjal on super. Minu ema ütleb - "loll ta ei ole...." (see on vist mingi hiiumaa ütlemine ja sellest tuleb aru saada nii, et nupp tal nokib). Plameni ema kutsub Miat hitrushaks (mis tähendab, et on teine kaval nagu rebane). Huvitav on see, et Mial on bulgaaria keeles sada hellitusnime - Miat saab ju veel lühendada, eks ole - seega Mi, aga ka Mimi, Miika. Aga kõige naljakam ja segadusttekitavam on muidugi see, et bulgaaria vanaema kutsub Miat ka mamaks. See on selline väljajätteline kutsumine. Nt Mia kukub, saab haiget, hakkab nutma, vanaema tuleb lohutama, "oi, mama-mama, puhume peale..." Tegelikult peaks siis ütlema "oi, mama tüdrukuke...", aga see "tüdruk" jääb ära ning alles jääb aint "mama":)

Postituse pealkiri on intrigeeriv (mina oma ema pannkoogivanaema-ealiseks päris ei pea) ja inspireeritud tänasest AK-st, kus Eesti naisteliidu poolt valitud Aasta Ema lapselaps ütles, et vanaema hoolitseb kõigi eest, on hästi tark ning oskab pannkooke teha. Et on mis on - sellel konkreetsel juhul siis vist kõva kohalik ettevõtja -, aga viimaks on pannkoogid ikka need kõige tähtsamad.

No ja nii siis on ka: nagu Plamen ütleb, minu ema korteris on nüüd pidevalt pannkoogilõhn sees, aga Miale tõesti jubedalt pannkoogid maitsevad, matsutab neid kahe suupoolega, ning bulgaaria vanaema küpsetas iga teine päev bulgaaria kohalikku "pannkooki" - banitsat. See on paberõhukestest lehttaignalehtedest - vahele või, muna, juustu - küpsetis.

Tõele au andes peab ütlema, et Miale banitsa nii hästi peale ei lähe ja seega kvalifitseerus banitsa-vanaema ühel hetkel ümber ja hakkas ka pannkooke tegema. Kusjuures Plamen spetsialiseerus pannkookide ümberviskamisele. Ma ei uskunud oma silmi, kui ma seda nägin. Siiamaani oli ta köögis aint porgandit riivinud.

Hästi, võtame selle asja nüüd kokku. Mida Mia Bulgaaria vanaemalt ellu kaasa saab me veel näeme, aga minu ema puhul ma loodan väga, et minus 200% kaduma läinud praktiline pool - õmblemine, söögitegu, hoidised, maatööd, kõik-kõik-kõik - kuidagipidi Miani jõuab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar