teisipäev, 5. mai 2009

Veeprotseduuridest



Käisime reedel hiljuti avatud Meritoni SPA hotelli basseinis, "vanas" Meritonis asus meie kodukohvik Mademoiselle, ja sestap on sinnapoole kuidagi harjumuspärane jalutada.

Aga külm ja jahe oli see basseiniskäimine. Lastebasseinis oli jahe ning isegi mullivannis, kus lootsime end üles soojendada, oli jahe. Kas küttekulude kokkuhoid või ongi see mingile eestlaslikule eelistusele timmitud temperatuur? Õigupoolest tuleb meelde, et suvel hoitakse ka Trummi välisbasseinid ebaharilikult jahedad, vist 21°C juures või nii.

Nii et siinkohal tahakski öelda, et vaat Ungaris... sest olgu selle Ungariga kuidas on, aga Ungari SPAd, termid, termobasseinid, türgi saunad panevad pika puuga ära igale SPAle, mida ma olen Eestis seestpoolt näinud. Ja nüüd eriti, kui remont on neist üle käinud ja nad on muutunud igati puhasteks puhke-, tervise- ja suplusasutusteks.

Ma jõudsin seekord Ungaris olles ainult korra basseini, õnneks veel enne, kui oleks tõeliselt kuumaks läinud - Szechenyi välibasseinide (mille stammkunde ma seal elades olin) külastamiseks on parim aeg talv - siis istuvad inimesed üksteist nägemata paksu piimja udu sees, mida aeg-ajalt tuul laiali ajab, villane müts üle kõrvade tõmmatud.

Aga õhtune aeg ning kerge jahedus sobib Szechenyi nautimiseks ka ülihästi. Üks korralik protseduur näeb välja selline - kõigepealt tuleb istuda niikaua kui kannatab/viitsimist kuumas (38°C) istevannis - no sinna mahub paarsada inimest lahedalt ära. Võib ringikujulise basseini treppidel külitada ja inimesi seirata - keda kõike seal ei näe! Üsna kindel võib olla, et kui kellegi nahk läbi vee helendab, on tegu soomlasega, punapead on tõepoolest iirlased, peaaegu kiilad noormehed on taanlased. Kui keegi on tulnud vette hõlsti või seelikuga, on tegemist ameeriklasega. Ja kui kõik on oma ning varjata pole midagi, on tegemist ungarlannaga.

Muidugi võib juhtumisi ka ise seireobjektiks sattuda. Kunagi ammu eestlastega basseinis olles nihkus pidevalt üks kuju külje alla. Hargnesime lahku, et näha, kellest ta huvitatud võiks olla, ei olnud kellestki, aga nii kui kokku tulime ja rääkima hakkasime, oli platsis. Ilmselt siis keelehuviline, mis muud:)

Pärast tervistavat istebasseini - mõjub hästi neeruhaiguste, radikuliidi, kõrvetiste, katarri jne jne puhul - on õige aeg minna ujuma. Ujumisbasseini vesi on just täpselt nii jahe, et seal tuleb end pidevalt liigutada. Aga ujumine ses barokses kompleksis mõjub väga-väga inspireerivalt.

Üks teine, Lukácsi termobassein, on ajalooliselt tuntud kui filosoofide ja kirjanike kohtumispaik. Ujusid konna ja filosofeerisid. Mina juhtusin viimane kord Szechenyis ujudes kokku aga ühe rootslasega, kellelt ma pidin hajutama kahtlusi ses osas, et Balti riikide looduskeskkond on ülimalt saastatud. Selline oli tema mulje meedias kuuldust, ise ta pole neid riike väisanud.

Pärast ujumist tuleb tavapäraselt saun - aga kuna vahepeal oli ka sisebasseinide remont lõpenud, väisasin ma nii umbes 20 neist (teised kakskümmend mõni teine kord siis) ja liikusin alles siis sauna. Saunu on muidugi palju, aga TÕELISTELE saunalistele on keldrikorrusel üks võimas urgas, kus temperatuuri jätkub, ning tundub, et see on ka ainus koht kogu kompleksis, mida renoveeritud ei ole. Saunaukse kõrval seina sees on efektne jäämasin, kust kolinaga lajatub suurde marmornõusse jääkamakaid - suvel ootavad inimesed käed pikal uut saadetist, talvel ajab nõu üle ja aint inimesed põhjast käivad end jääga üle hõõrumas. Aga kui te tahate täit mõnu, tuleb jääga end üle hõõruda ja siis sauna lae alla, kõige kaugemasse kõige kuumemasse nurka istuda. Kus selgub, et olete saunas peaaegu ainus naine. Suured tõmmud karvased vuntsidega mehed istuvad kahel pool pingireal ja higistavad...:)

Saunas tuleb nagu kohane istuda niikaua kui kannatab, väike pihus sulav jääpall on abiks, ning siis karmauhti sauna eesruumis olevasse basseini hüpata. See on kogu kompleksi kõige külmem bassein, 17 kraadi, ning ma pole kedagi näinud seal endast kauem istumas. Üks rootsi tüdruku välja arvatud, kui me ühel õnnetul jaanipäeval, mis Budapestis tuli veeta, sealsamas basseinis kokku saime ja põhjamaa valgeid öid taga nutsime.

Saunaprotseduuri võib mitu korda korrata, aga tõele au andes pean ma ütlema, et vanemaks saades olen ma piirdunud ühe sellise jääga hõõrumine-saun-külmaveebassein korraga. Külmaveebasseinist välja tulles tuleb muidugi veelkord end jääga kokku hõõruda ning seejärel vanasse tuttavasse kuumaveebasseini veelkord maha istuda. Edasi on juba aja- ja jaksuküsimus, aga üldiselt on pärast sellist ringi toss väljas, aga reede õhtuks, tööstressi mahasaamiseks lihtsalt oivaline.

Ah jaa, välja minnes ei tohi unustada raha tagasi võtta - see on üks reliktidest, mis on veel süsteemi alles jäänud. Alguses maksad teatud summa sisse, ning juhul, kui oled alla kolme tunni sees veetnud, makstakse osa raha tagasi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar