kolmapäev, 13. juuni 2012

Lasteaia lõpupidu

Ma vaatasin just Krista Kõivu helgeid lasteaia lõpupeo pilte, mis on otsekui eredaks kontrastiks lasteaedade alarahastamise juttudele. Milline ilus ning andekas noor põlvkond kasvab Eestis üles!!!

Ma väga soovin, et Mia jõuaks enne kooli minekut ka eesti lasteaeda. Juba keele pärast on tal seda vaja ning Eesti õhustikku sisse elamiseks ka. Mõnikord on mul väga kahju, et meil on Miaga nii erinev lapsepõlv. Krista piltidel on minu lasteaiaaeg ühes vaasi toodud noorte kaskede, pääsukeseaplikatsioonidest seinakaunistuste, turnimisredeli all istuvate lapsevanemate ning kevadsuvise soojuse ja valgusega. Mia lasteaiakogemus on seevastu miski, mida mina ei adu, sest ise tal palju sellest ei räägi ning mina osalen lasteaia tegemistes niipalju, kui on vaja vetsupaberit, salvrätikuid, hambapastat ja puuvilju tuua. Ma loodan, et ta suuremaks saades ikka räägib, kuidas seal ungari lasteaias siis oli....

Selle kevade viimane päev oli Kuu tänava lasteaias igaljuhul meeleolukas ja folgihõnguline. Rohkelt traditsioonilisi ringmänge, leelotusi, poisid tegid täpsusviskeid ning tüdrukud vaatasid ja plaksutasid. Siis tantsisid tüdrukud ning poisid vaatasid ja plaksutasid. Soorollid olid igaljuhul väga paigas.


Mia laulis suure suuga kaasa, aga kui ma hiljem küsisin, et kas kõik oligi peas, siis ta väitis, et "ei olnud, niisama maigutasin suud".Võta sa siis kinni! Ma olen kuulnud teiste käest, et ta rääkivat väga normaalset ungari keelt. Mia on tegelikult ka üsna enesekriitiline tüüp ja oma oskustega ei eputa.


Kui kõik aasta jooksul õpitu oli ette näidatud, siirduti tuppa, kus olid kaetud pikk laud... (sisse tuleb kahjuks kurb noot)... rämpstoiduga (ersatsküpsised, kuivad lehttaignapulgad jm selline). Ainsaks vahelduseks paar kilo maasikaid ja kirsse, mida mina olin kiiruga kaasa ostnud. Praegu on värsket kraami Ungaris tohutult, ma lihtsalt ei mõista siinset toidukultuuri!!! Toitlustusteema ja lisaainete rohkus tõstatus korra ka lastevanemate listis, aga paremaks sellest küll midagi ei läinud. Asi ei ole niivõrd rahas, kuivõrd tervislikku toidu kontseptsiooni kui sellise puudumises kogu ühiskonnas.

Nojah, ega me ka just suppi seepeale sööma ei läinud, ikka kohvikusse ja linnapeale:)



Lasteaed on selleks korraks läbi! Tere, põhjamaa suvi!

4 kommentaari:

  1. OI kui kaunis riietus - kas see on lastel ainult pidupàeva puhul vòi igapàevane lasteaia vorm? Vàga kaunis igatahes!

    VastaKustuta
  2. Tere, Reine! Lastel on seljas stiliseeritud rahvariided, neid kantakse kõikidel pidudel, k.a jõulupeol, nii et endal ei ole tarvis piduriietega eriti pingutada. Sinna juurde käivad (võimalusel) kaks patsi ja valged sukkpüksid. Nende eest peab siis ise hoolitsema.

    Millised ungari päris rahvarõivad on, näitan ma võib-olla ka ühes järgmises postituses.

    VastaKustuta
  3. Mhähh, ma iga kord SUUUUURE uviga loen Su lasteaiapostitusi, sest noh, ilmselt millaski on ikka Johannil ka see isamaal lasteaedaminek ees. Jano ma ikka pelgan... No sööki pelgan nagu tuld (Johann ilmselt ei tunnegi pooli sööke, mida seal andma akatasse, nt surnuks keedetud juurikad ehk főzelék:) ja nt mulle ei meeldi see univormistamine, ei meeldi, et ma pean kuskilt lapsele ankima (tõenäoliselt polüestrist:) mustad viigipüksid ja valge särgi, mis pidulikel juhtudel selga tõmmatasse... Ei meeldi, ei meeldi, ei meeldi... Ei meeldi see seebi ja WCpaberi kogumine (selle asemel võiks ju lasteaiamaks olla ja olekski asi ants...) No ühesõnaga, marvan, et ma akkan üheks virisevaks lapsevanemaks, kuigi mai taha selline olla... Oehh... Noja lisaks kõigele on mu ema lasteaiaõpetaja, niet ma tean, milline Eestis üks harju keskmine lasteaed välja nääb, mis seal tehakse, milline on söök ja muidu tingimused. Võrreldes meie küla lasteaiaga nigut öö ja pääv... Oeh, oeh...

    VastaKustuta
  4. Mind vormiriietus nagu ei olegi häirinud, sest nagu siin juba Itaaliast on kommenteeritud, tegemist on meeleolukate kleitidega. Istub muidugi nii nagu kleit ikka, mis endale just mõeldud ei ole. Tea, kas seda kõikides lasteaedades ongi? Poiste puhul häiris pigem see, et triiksärk olid pükste peal, mitte korralikult pükstesse topitud;)

    Aga see toit, see toit! Saad aru, põhimõtteliselt paluti lastevanematel kook kaasa küpsetada. Ma olen alati küpsetanud, kaneelikringleid jm, aga mul oli samal ajal üks doonorikoosolek ja ma lihtsalt ei jõudnud, värsket kraami ostes veel mõtlesin, et ega need ungarlased ju suured küpsetajad ei ole, ilmselt toovad kõik maasikaid. No ja siis - see oli tõesti jube! Seal ei olnud isegi mitte värskeid pogacsasid. Seal oli lihtsalt mingi lehttaignapuru.

    Kusjuures meie rühma lapsevanemate enamik on jõukal järjel Szentendre inimesed. Ma ei saa aru, kas nad söövad kodus ka nii või on see mingi avaliku ruumi värk või nad arvavadki, et see on miski eriline "treat" lasteaia lõpu puhul nende võsukestele...? Maasikakauss sa esimesena tühjaks;)

    Vat samamoodi, Krista lasteaialõpupidude pilte vaadates läks meel ikka nukraks.

    VastaKustuta