reede, 10. veebruar 2012

A room with the view

Ükskord mingil hotelliaknal seistes ja vaadet imetledes/selle üle imestades vm iganes, mõtlesin ma kahjutundega, et oleks võinud kõik oma hotelliakende vaated üles pildistada. Saanuks toreda dokumentaalsarja. Siis aga keerasin selja ja nentisin ohates, et nüüd pole ka enam mõtet alustada, sest mitu aastat ülespildistamata hotellivaateid on juba tühja läinud.

Asja paradoks on selles, et tollal oli mul käsil teine-kolmas tööaasta RECis, ning praegu kümnes (fossiil olen). Ning mu ****tärnise akna taga laiutab selline datsadepiirkond, mida näeb/nägi üsna hiljuti Tallinna lennujaama maandumisel. Ning loomulikult ei ole mul fotokat ligi. Ma olen Moldovas, mis on ühes Valgevenega mu peamine sihtkoht järgmisel kolmel aastal. Kui eksootiline!!!

Kunagi teismeas tahtsime sõbranna Maega arbuusihooajaks (tollal veel) Moldaaviasse sõita, aga impeerium hakkas lagunema enne, kui plaan konkreetsemaks sai. Täna lennujaamas tund (!!!) aega hotellist vastusaadetud autot oodates, tõdesin ma, et selle aja jooksul pole Moldovas vist kõige vähematki muutunud. Ikka need tumedad palitud, läki-läkid, tsellofanipaberisse pakitud krüsanteemid. Kulunud välimus. Klientideta taksojuhid lõbustavad end i-phonist (varem ilmselt transistorraadiost) folkmuusikat kuulates. Kogu tee lennujaamast kesklinna on palistatud allakäinud kortermajadega, nõukogude tegelikkus nii nagu ma seda ennekooliealisena 70ndatest mäletan. Mitte keegi ei ole liigutanud siin sellest ajast alates mitte lillegi. Te linnaväravaid ikka teate? Olete te midagi inetumat kunagi näinud? Ühel mu endisel moldova kolleegil, Rodical, on fb-s "Ilusa Moldova" nimeline kaust ning seal on kõik pildid taevasinast ning päikesesärast, põhimõtteliselt ükskõik millise maa kohal. See on kuidagi tähenduslik.

Aga küll ma selle kolme aasta jooksul ka meeldivama üles leian, juhul kui mind Transnistrias (kus me ka õnnetuseks peame muutusi ellu viima) ei vahistata. Äkki jõuan ka mõnda arbuusikasvandusse. Näitan teilegi Moldova ilusamat palet.

Peale Transnistria on muidugi veel Valgevene küsimus: kui ma ühele sugulasele käsilolevat projekti kirjeldasin, siis ütles ta, et tema Lukašenkona paneks mu juba ette vangi ära ja ilmselt saabki sellest paras noateral kõndimine.

***
Mia on ikka veel Eestis, ise üritan pärast siinset Ungari ja Luxembourgi kaudu järgmise nädala lõpuks Eestisse tagasi jõuda, suusatada (mida jäi väheseks) ja siis tuleb tõesti Ungarisse, kus möllab Viktor Orban, permanentsemalt tagasi naasta. Huvitav, kas mul õnnestub veel Doonau peal triivivaid jäätükke näha. Midagi sellist pole mu silm veel enne näinud.

Eesti päiksepaistelistest talvepäevadest (ma tõesti ei saa aru inimestest, kes räägivad, kui pime on talvel), väljasõitudest, rabamatkast ja kultuurielamustest siis, kui pääsen ka piltide ligi.

70% kehasoojusest väljub pea kaudu. Hoidke müts peas.

4 kommentaari:

  1. Kassa Marje Aksli Minu Moldova ikka lugesid läbi? Kindlasti lugesid.
    Mina olen nii rumal inime ja geograafias/poliitikas siuke imbetsill, et mu jaoks oli kogu see Transnistria värk täielik uudis ja õudus. Et midagi sellist veel kuskil siin lähedal...:S
    Ja linnaväravad on tõesti äärmiselt koledad:S

    VastaKustuta
  2. Jah, Aksli on üks vähestest Minu sarja raamatutest, mis kohe, kui ilmus, sai läbi loetud! Transnistriasse peaks mul esimest korda asja olema juba märtsis. Eks ma siis muljetan! Mul oli kunagi Mägi-Karabahhiga selline shok - tollal käisin ma tihti Kaukaasia vahet - et inimesed, kes kodudest põgenema aetud, elavad veel praegugi vagunites ja saavad süüa punase risti käest.

    VastaKustuta
  3. Nägin Moldovas esimest korda sellist "toredat" liiklusmärki - auto tagaklaasil oli ohukolmnurk, mille sisse oli joonistatud tikkkontsaga king. Esimene mõte oli, et väga kohane märk - väga kõrge kontsaga on tõesti kehva pedaale talluda ja sellest võiks teistelegi teada anda. Aga siis sain aru, et tegemist on ikka viitega "naise autojuhiajule" - muide kõrge tupeeritud soenguga kasukasse mässitud üle viiekümnene daam autos sõitiski täpselt kahe rea vahel. Ma ei saa aru, kuidas mõni tahab ennast kohe niimoodi vabatahtlikult märgistada.

    VastaKustuta
  4. Hähh, ega meie rikutud aju ei saagi änam siukestest asjadest aru. Niet ära mitte proovigi mõista, niikuinii midagi asjalikku välja ei mõtle!

    VastaKustuta