kolmapäev, 15. detsember 2010

Paluks ilma klounideta jõule!

Tegin eilse sissekandega Miale liiga: jänkulaul on absoluutselt selge, algusest lõpuni. Kui viimaks märkas demonstreerida, laulis kohe mitu laulu jutti - ka "tiliseb, tiliseb aisakell" ning veel mõned jõululaulud on peas. Esimest korda üksinda lauldes tuli küll et "kuuse alla joogid viin", aga pärast muutusid joogid kookideks ning meiepärast võiks nüüd pärisjõulud pihta hakata küll. Ühes lume, aga ilma klounideta, paluks!

Kahel jõulupeol, mida mina olen sel aastal juba väisanud, on peategelaseks olnud kloun! Tähtsuselt järjekorras teine on Krabat, see on sarvedega tegelane, kes viibutab laste poole vitsa kui vaja, no ja lõpuks siis jõuluvana ka, ehkki tema istub tavaliselt kuskil nurgas ja miskit rohkem ei tee, kui annab kinke kätte.

Ungarlastel ongi nii, et 6. detsembril, püha Nikolause päeval käib lastele Miklos (kes on siis selline meie jõuluvana moodi tegelane) kinke toomas. Ma mäletan, et olin väga üllatunud, kui leidsin esimestel aastatel oma töölaua pealt 6. detsembril kingituse, ise muidugi algul ei teadnud ja hiljem taas polnud meeleski, et samamoodi tuleks oma kolleege juba nii varakult meeles pidada! Aga kogu jõulumeeleolu on siin täiesti teistsugune, krabatlikult lärmakas, ilma igasuguse jõuluharduse, -küünalde, -lauludeta, nii nagu meie seda tavaliseks peame.

Hiljem, 25. detsembril toob kuuse ingel (st ema ehib selle salaja ja üksi toas, sellal kui lapsed nt isaga kaubanduskeskuses aega viidavad) ning kingitused toob Jeesuslapsuke. 

Et teid veenda jõulupeol korraldatud tsirkuses, panen pildi.


Sellise trikoloorikeerutamise peale annab ikka tulla! Oh neid ungarlasi!

4 kommentaari:

  1. Krabat sarvedega tegelane???
    Samanimelises raamatus oli tegu tavalise poisiga, kes nõia juurde õpilaseks sattus :)
    A no eks nad ise tea :D

    sesamy

    VastaKustuta
  2. Appikene! aga noh, siin meie maal minnakse jõuluõhtul terve kogudusega restorani pidusse ;-D see kestab nii umbes südaööni. Mul on küll tunne, et meie pere jääb seekord koguduslikust jõulutähistamisest eemale puht praktilistel põhjustel, et vaja ju beebid tuttu panna. Aga no on ikka kombeid...

    VastaKustuta
  3. Sesamy - kui Sa nüüd nii ütled, siis ma tuletasin ka korralikult meelde: mitte Krabat, aga Krampus on see sarvedega tegelane!

    Daily - mida jõulude poole, seda evangeeliumipõhisemaks see jõulude pidamine siiski läheb. Ma olin ikka täitsa üllatunud, et Mia (teisel) lasteaia jõulupeol, kus jõuluvana enam ei käinud, etendasid lapsed kogu jõuluevangeeliumi! Olid Maria ja Joosep ja Jeesus-lapsuke ning inglid ja karjased ja targad hommikumaalt.

    Eestis küll kirikust väljas miskit sellist ei toimu. Tegemist ju täitsa tavalise, mitte kristliku lasteaiaga.

    VastaKustuta
  4. Tsirkus ja evangeelium läbitud - ilusat klounivaba pühadeaja jätku kogu perele.

    VastaKustuta